sitemap

Roadshow Planlama Listesi

Roadshow Planlayıcısının Kontrol Listesi



Gerçek ve tüzel kişilerin yolcu veya yük taşıyabilmesi için Ulaştırma Bakanlığı’ndan Yetki Belgesi almış olması gerekir. Aksi takdirde bu araçların trafiğe çıkması mümkün değildir.

Her ne kadar araca ait ölçüler sizinle paylaşılmış olsa da kasa üzerindeki bazı parçalar (menteşe, kilit, tutacaklar, vb) araç giydirme için hazırlattığınız tasarımda uygun olmayan yerlerden bölünmelere sebep olabilir. Bu nedenle, özellikle tasarımı yapacak kişinin aracı çıplak gözle görmesi ve uygulamayı yapacak uzman kişi ile işbirliği halinde ilerlemesi size zaman kazandıracaktır.

Araç giydirme: X gün (Tasarım ve uygulama işlemlerine göre değişecektir.)
TUV Tespit: 1 gün
Trafik Tescil İşlemleri: 3 gün (yaklaşık)
İş sonu söküm ve kalıntı temizliği: 1 gün

Karayolu taşımacılığında ücretli olarak çalışan sürücülerin çalışma ve dinleme sürelerine ilişkin ilkeler, Uluslar Arası Çalışma Örgütü’nün hazırladığı ve ülkemiz tarafından da 2003 yılında imzalanmış olan sözleşme ile belirlenmiştir.

Çalışma süresi
Ücretle çalışan sürücülerin aracın çalışır durumda olduğu sürede araç kullanarak, diğer işleri yaparak, araçla veya yolcularla ya da yüküyle ilgili yardımcı işlerde geçirdikleri süredir. Bu süre ile ilgili sınırlamalar şu şekildedir:

  • 1 günde kesintisiz en fazla çalışma süresi: 5 saat
  • 1 günde kesintisiz en fazla araç kullanma süresi: 4 saat 30 dakika
  • 1 günde en fazla çalışma süresi: 9 saat
  • 1 haftada toplam en fazla çalışma süresi: 56 saat
  • Birbirini takip eden 2 haftada toplam en fazla çalışma süresi: 90 saat

Dinlenme ve Mola Süreleri
4 Saat 30 dakikalık kesintisiz araç kullanma ve her 5 saatlik kesintisiz çalışma süresinin sonunda mola verilir. Molalar en az 45 dakikadır. Sürücü, 24 saatlik süre içerisinde kesintisiz olarak 11 saat dinlenebilir. Haftalık dinlenme süresi en az 24 saattir.

Not: Araç sürüş süreleri sürücünün ehliyetindeki çip vasıtasıyla araç takografı tarafından kayıt altına alınır.

Farklı boyutlardaki araçların yakıt tüketimleri de farklılık gösterir. Aracın toplam ağırlığı yakıt sarfiyatını doğrudan etkileyen unsurlardandır.

Araç sigortaları standarttır fakat etkinlikler araca eklenecek farklı değerde gereçler içerdiğinden bunların çalışma süresi boyunca sigortaya eklenmesi yararınıza olacaktır.

İşe çıkmadan önce araç ruhsatında "logoludur" ibaresini mutlaka kontrol edin. Aksi takdirde proje süreniz içerisindeki trafik kontrollerinde ihtar para cezası ve araç bağlama cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yemek çeklerinin her şehirde kullanımı olmadığı için ekip üyeleri güçlük yaşayabilir. Bu nedenle iaşe konusunda tek seçeneğiniz yemek çeki olmamalıdır.

Çalışma izninin kopyasını araçlarda mutlaka bulundurun.

Mümkün ise hem ekibin telefonlarının hem de bölgesel acil durum telefon numaralarının ekibin tüm üyelerinde olmasını sağlayın. Herhangi bir aksilik durumunda herkese büyük kolaylık sağlamış olursunuz.

Bir yakıt sağlayıcıya ait "Taşıtmatik" kullanıyorsanız, etkinliğinizi gerçekleştirdiğiniz bölge ve güzergahlarda ilgili yakıt istasyonunun olmaması halinde sürücülerin bu konuda inisiyatif almasına olanak tanıyın.

Güzergahı sürücüye önceden detaylı bir şekilde bildirin ki özellikle şehir içlerindeki üst ve alt geçişler size sürprizler yaşatmasın.

Etkinlik sırasında roadshow aracını konuşlandıracağınız alanların keşfini yaparken aracın o noktaya manevralar yaparak gireceğini unutmayın. Alan m2 olarak uygun görünse bile manevra imkanı olmayabilir ve araç etkinlik alanına giremeyebilir. Bu konuda mümkünse sürücüden görüş alın.

Etkinlik aracı personelleri etkinlik alanına ilk giren ve son ayrılan kişilerdir. Bu sebeple A noktasından B noktasına varışlar veya bu noktalardan ayrılışlar genellikle gece geç saatlerde olmaktadır. O saatlerde ekip yöneticisine ulaşılamaması çeşitli mağduriyetlere ve sorunlara neden olur. Bu tip olumsuz durumların ve personel arasında gerginlikleri yaşanmaması için gerekli önlemleri almalısınız.

Son güne bırakılan hiçbir iş umulduğu gibi gerçekleşmemiştir, özellikle izinler konusunda çok dikkatli olmalı ve erken davranmalısınız.

Sürücülerimiz etkinlik güzergahı boyunca riske girmemek adına refleks olarak bir sonraki noktaya ulaşım alternatifleri konusunda diğer meslektaşlarıyla sürekli iletişim halindedirler. Bu konuda onların tecrübe ve önerilerine kulak vermeniz yararlı olacaktır.

Tüm etkinliğin sorunsuz devam etmesi ve tamamlanabilmesi için belki de en önemli kişi araç sürücüsüdür. Dinlenememiş, yorgun bir sürücü trafikte her türlü riske açıktır. Ayrıca, araç personeli saha ekibinden farklı saat aralığında yol yapacağından onların zamanlamaları ve ihtiyaçları hakkında detaylı bilgi almayı ihmal etmeyin.

Hırsızlık en olası risktir. Otopark seçiminde özenli davranın.